Podujatie My sme SAV vyzdvihne vedecké talenty

plagát podujatia My sme SAV v roku 2024

Tanec, hudba, zábava, no v hlavnej úlohe veda – takto bude vyzerať najväčšia popularizačná akcia Slovenskej akadémie vied s názvom My sme SAV. Takmer 30 ústavov a výskumných centier akadémie sa predstaví verejnosti v stánkoch na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 14. – 15. júna 2024. Vedecké hviezdy budú v piatok vystupovať aj na pódiu. Návštevníkov čaká okrem vedy aj hudba, tanec, humor či kúzla, a to všetko z dielne SAV.

„Chceme sa dostávať do intímnejšieho kontaktu s verejnosťou, zrozumiteľnejšie vysvetľovať princípy fungovania mnohých javov, vzdelávať, inšpirovať, a najmä, prinášať pozitívne správy. Práve vedecký progres a inovácie sú pre ľudstvo nádejou, že budeme do budúcna žiť vo svete, ktorý je rozmanitý, zdravý a prosperujúci. Srdečne pozývam všetkých fanúšikov vedy na spoločné stretnutie s tajomstvami našej každodennej práce,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Vedkyne a vedci z Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. budú v sobotu skúšať pamäť návštevníkov, ale aj ich zdravotnú kondíciu. Záujemcovia si môžu zasúťažiť s rodinou či priateľmi, dozvedieť sa, aké majú percento svalov či tuku, zmerať si hodnoty cukru v krvi alebo vyskúšať fixkové čuchové testy na diagnostiku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Lúštiteľov čaká tukový kvíz a deti omaľovánky zo sveta vedy, medzi nimi aj superhrdina – hnedá tuková bunka. Spoločnou témou prezentácie bude metabolizmus.

Ekológovia prichádzajú na podujatie s témou Krajina – náš vzácny životný priestor, elektrotechnici pripravujú ukážky, ktoré priblížia fascinujúci svet mikročipov, supravodivosti a vákuových technológií. Uvidíte blízky či vzdialený vesmír, a to aj za bieleho dňa, priťahovať bude téma magnetizmu a pri experimentoch s kryokvapalinami ukážeme krehkosť bežných predmetov. V stánku Centra biovied SAV sa bude dať nazrieť do miniskleníka so zdravými mikrobylinkami a kto má rád farby, môže si vytvoriť „pH dúhu“. Archeológovia zas budú verejnosť sprevádzať cestami, po ktorých putovali kedysi našou krajinou Germáni.

V piatok prinesie podujatie My sme SAV celodenný program na pódiu, kde sa predstavia zamestnanci akadémie so svojimi skrytými talentmi. Vedeckou mágiou bude sprevádzať anorganický chemik, tanec flamenco predvedie v gitarovom sprievode geografka a v podvečerných hodinách ukončí program kapela Magritte Jazz Sextet, v ktorej účinkuje aj odborník SAV na sociálnu komunikáciu. Biomedicínske centrum SAV v. v. i. na pódiu v piatok doobeda zastúpi Karin Marček Malenovská so zaujímavou popularizačnou prednáškou.

Podujatie My sme SAV sa koná v piatok a v sobotu od 9.00 do 19.00 hod. Slovenská akadémia vied ho organizuje po štvrtý raz. V rokoch 2018 a 2019 sa konalo na bratislavskom Primaciálnom námestí a v roku 2023 na Námestí M. R. Štefánika. Každoročne sa teší priazni tisícok návštevníkov, čo je očakávaním aj pre novú lokalitu podujatia, ktorou je Hviezdoslavovo námestie v Bratislave.

 

Text: Monika Tináková; Ela Rybárová, BMC SAV, v. v.i.

Grafika: Natália Feriančeková