Na Víkende so SAV v Trnave vedci predstavia fascinujúci svet vedy

Plagát k podujatiu Víkend so SAV v Trnave 2024, na ktorom je v zaváracej fľaši mikroskop, vírusy, lieky a knihy.

Podujatie Víkend so SAV, ktoré sa tradične konalo v Bratislave, sa uskutoční poprvýkrát aj v Trnave.

Podujatie Víkend so SAV ponúkne v dňoch 21. a 22. júna 2024 možnosť stretnúť sa s vedcami najväčšej výskumnej inštitúcie na Slovensku na Hlavnej ulici v Trnave. Verejnosti sa predstaví  takmer 20 ústavov a zložiek SAV, pričom budú mať zastúpenie všetky oddelenia vied – živá príroda, neživá príroda aj spoločenské vedy.

Vo svojich stánkoch prevedú vedci malých aj veľkých návštevníkov z vesmírnych diaľok cez rozmanité, bohaté, ale aj krehké životné prostredie až do mikrosveta chemických procesov, drobných organizmov či moderných materiálov s neobvyklými vlastnosťami.

„Slovenská akadémia vied má dnes svoje ústavy a centrá roztrúsené po celej krajine. Je nesmierne dôležité prinášať vedu aj do regiónov, kde je takýto kontakt vzácny a veľmi potrebný. Podujatie Víkend so SAV prinesie spojenie plánovaného programu na pódiu a neplánovaného programu v stánkoch jednotlivých ústavov, pretože tento program vytvárajú aj návštevníci, ktorých srdečne pozývam na toto podujatie,“ uviedol Pavol Šajgalík, predseda SAV.

Vírusy v záhradách

V stánku Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. budete môcť v piatok pozorovať bunky pod mikroskopom, vyskúšať si, ako zmena pH vplýva na farbu roztoku, v ktorom rastú bunky, aj preskúmať na fotografiách, ako vyzerajú rôzne vírusy pod elektrónovým mikroskopom.

V sobotu môžete v našom stánku pozorovať vošky pod stereolupou, ukážeme vám najrozšírenejšie vírusy rastlín v slovenských záhradách a poradíme, ako ich rozpoznať, aj ako sa voči nim brániť. Rastliny napadnuté vírusmi budete môcť preskúmať aj naživo a okrem toho Vám predvedieme, ako vyzerajú rastliny pestované v skúmavke.

V oba dni môžete ukázať svoje vedomosti pri virologickom kvíze, vymaľovať si vedecké motívy, skladať obrázky zo špičiek pipiet, či nakresliť nám, ako si predstavujete vírus.

Na pódiu sa predstaví aj trnavský rodák, špičkový vedec, ktorý prezradí, ako sa dostal z Trnavy až do CERN-u. Reč bude aj o ranom novoveku, odievaní v súdobom Uhorsku a polemiku pravdepodobne vyvolá otázka, ako sa šíria konšpiračné teórie a ktoré z nich sú populárne v slovenskej histórii. S politológom sa moderátor porozpráva o vojvodinských Slovákoch a ich vzťahu k Slovensku. Nebude chýbať ani rozhovor o zmene klímy a jej dôsledkoch na životné prostredie a spoločnosť.

V stánkoch čaká na návštevníkov medové laboratórium, pečatenie dokumentov pečatým voskom alebo aj Lego Landscapes – demonštrácia priestorového výskumu z lega. Materiáloví vedci budú ukazovať, ako sa dá pri výrobe cukríka pochopiť princíp práškovej metalurgie a krajinní ekológovia budú rozprávať aj o biodiverzite a ochrane životného prostredia.

Záverečný koncert 

Za aktivitu, pozornosť a bádateľské zanietenie môžu niektorí šťastlivci získať aj zaujímavú odmenu. Vedci sa budú prezentovať v stánkoch v piatok 21. júna od 8.30 hod. do 17.00 hod. a v sobotu 22. júna od 9.00 hod. do 14.00 hod. Na piatok je plánovaný aj program na pódiu, ktorý sa začne o 14.00 hod. a ukončí ho vystúpenie skupiny Hudba z Marsu o 19.00 hod.

Na podujatí Víkend so SAV sa vedci snažia priblížiť verejnosti svoju prácu, predstaviť výskumné témy, ktorými sa zaoberajú, rozšíriť povedomie o tom, že s vedou a jej výsledkami je popretkávaný náš každodenný život. V neposlednom rade chce toto podujatie u detí a mladých ľudí podnietiť zvedavosť a túžbu vedieť, bádať a objavovať. Práve ony môžu byť budúcnosťou vedy a vo vede budú musieť hľadať odpovede na mnohé naliehavé problémy súčasnosti.

 

Text: Monika Tináková, Ela Rybárová, BMC SAV, v. v. i.

Grafika: Natália Feriančeková