Monitorujeme vírusy v komároch po celom Slovensku

Kartička namočená v mede, ktorá je súčasťou pasce na komáre.

Kartička namočená v mede slúži na lákanie gravidných samičiek komárov.

Biomedicínske centrum SAV, v. v. i. v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR začalo realizovať prvý celoplošný monitoring západonílskeho vírusu a vírusu Usutu na Slovensku. 

“Testujeme novú metódu, ktorá by mala uľahčiť monitoring a spraviť ho finančne dostupnejším,” opisuje RNDr. Viktória Čabanová, PhD., ktorá projekt vedie.

RNDr. Viktória Čabanová, PhD. s obálkami, v ktorých sú sliny komárov za účelom monitoringu vírusov.

V súčasnosti prichádzajú na Virologický ústav BMC SAV, v. v. i. prvé vzorky. Na snímke RNDr. Viktória Čabanová, PhD..

Výskum sa uskutočňuje v rámci projektu Wampire, venovanému bezpečnosti krvných transfúzií vo vzťahu k ochoreniam prenášaným komármi, ktorý podporila Agentúra na podporu výskumu a vývoja APVV.

Pascu na komáre zostrojili riaditeľ Virologického ústavu BMC SAV MVDr. Juraj Kopáček, DrSc. a vedúci Technického úseku BMC SAV Kornel Dobročka.

V spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR budú pasce odchytávať komáre počas dvoch sezón v 36 slovenských regiónoch, v ktorých majú sídla Regionálne úrady verejného zdravotníctva. V súčasnosti prichádzajú poštou prvé vzorky z celého Slovenska.

Testujú s nimi aj doping

Do pasce sa dáva senný nálev, ktorý láka gravidné komárie samičky, a kartička namočená v mede, na ktorej sa zachytávajú sliny komárov. Ak sú infikované, aj s vírusom, ktorý prenášajú.

“Nechytáme teda dospelé komáre a vieme otestovať oveľa väčšie množstvo jedincov. Testuje sa len jedna vzorka, takže náklady sú oveľa nižšie,” vysvetľuje Dr. Čabanová.

Kartička je stabilná aj pri izbovej teplote a zabezpečuje deaktiváciu vírusu. Môže sa s ňou teda voľne manipulovať, aj ju odoslať poštou.

“Táto metóda sa používa v Austrálii a inde v zahraničí na lokalizovaný výskum v nejakej oblasti. Chceme otestovať, či by sa dala využívať aj v našich podmienkach a vo veľkom meradle,” dodáva Dr. Čabanová.

Tieto kartičky sa využívajú aj pri testovaní športovcov na doping.

Mgr. Dominik Ontko a Mgr. Martina Melicherčíková s pascou na komáre a senom na lákanie komárích samičiek.

Mgr. Dominik Ontko a Mgr. Martina Melicherčíková chystali balíčky pre Regionálne úrady verejného zdravotníctva. V rukách držia pascu na komáre, ktorá slúži na odchyt v 36 slovenských regiónoch.

Včasná diagnostika a ochrana zdravia

V Európe najvýznamnejšie infekcie prenášané komármi spôsobujú práve západonílsky vírus a vírus Usutu.

Väčšina infekcií je asymptomatická, no v niektorých prípadoch sa môže ochorenie vyvinúť do závažnejšej formy, ktorá môže pripomínať encefalitídu alebo meningitídu.

Riziko hrozí najmä u starších ľudí, detí alebo ľudí s poruchou imunity. Infekcie vznikajú aj pri transfúzii infikovanej krvi alebo pri transplantácii orgánov.

Cieľom tohto projektu je vytvorenie troch dlhodobo udržateľných metodík na získanie epidemiologických dát, ktoré by dokázali prispieť k zlepšeniu verejného zdravia.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva dostávajú výsledky v dvojtýždenných intervaloch, a tak majú informácie o epidemiologickej situácii na danom mieste v reálnom čase. To môže pomôcť včasnej diagnostike a ochrane príjemcov krvných liekov v danej oblasti.

 

 

Text: E. Rybárová, BMC SAV, v. v. i.

Foto: E. Rybárová, BMC SAV v. v. i.; V. Čabanová, BMC SAV, v. v. i.