Publikácia o obezite spojila odborníkov v oblasti biomedicíny a histórie

Obálka publikácie SAV Obezita.

Kapitoly o biomedicínskom výskume obezity spracovali Jozef a Barbara Ukropcovci z Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i.

Slovenská akadémia vied pokračuje vo vydávaní populárno-náučných brožúr z edície Otvorená akadémia. Najnovším príspevkom je publikácia Obezita, v ktorej nájdete pohľad odborníkov v oblasti biomedicíny aj histórie. Brožúra je určená širokej verejnosti a je bezplatne dostupná v elektronickej podobe na stránke SAV – Otvorená akadémia .

Čitatelia v štyroch kapitolách nájdu množstvo zaujímavých vedeckých informácií o obezite napísaných populárnym štýlom. Autorský kolektív sa pozrel na historické fakty, nevynechali aj najnovšie poznatky.

Ako sa naprieč mnohými storočiami menil pohľad na ľudské telo priblížila Patrícia Fogelová zo Spoločenskovedného ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i. Publikácia tiež upriamuje pozornosť na biomedicínsky výskum a ponúka príklady, ako nepriaznivé efekty obezity ovplyvniť. Možnosťou je komplexné manažovanie obezity, ktorému sa v Centre pre manažment obezity venujú špičkoví odborníci z Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i..

„Obezitou u nás trpí štvrtina dospelých a asi 10 až 20 percent detí má nadváhu alebo obezitu. Musíme si uvedomiť, že obezita výrazne zhoršuje riziko vzniku rôznych chronických ochorení. Nazývame ich komorbidity a poznáme ich až 236. Je to už nielen medicínsky, ale aj celospoločenský problém,“ zdôrazňuje Barbara Ukropcová z Ústavu experimentálnej endokrinológie (ÚEE) BMC SAV, v. v. i., ktorá sa na tvorbe brožúry podieľala.

V brožúre sa tiež dočítate, akým spôsobom vedci monitorujú účinky pohybovej aktivity na obezitu a metabolické zdravie a zistí, aký je rozdiel medzi hnedým a bielym tukovým tkanivom. Publikácia je doplnená o tabuľku, ktorá pomôže odhadnúť energetickú náročnosť bežných činností a o ďalšie odborné vysvetlenia a odporúčania.

„V tejto publikácii ponúkame integratívny pohľad na ľudské zdravie a ľudské ochorenia. Je to vlastne vzájomná komunikácia tkanív v našom tele, napríklad medzi kostrovým svalom, tukovým tkanivom a mozgom,“ dokresľuje spoluautor brožúry Jozef Ukropec z ÚEE BMC SAV a dodáva, že dosah obezity na ľudské zdravie je nesmierny.

Brožúru Obezita si môžete stiahnuť alebo listovať online aj prostredníctvom QR kódu umiestneného na konci textu. V edícii Otvorená akadémia doteraz vyšli tituly: Fámy, konšpiračné teórie a dezinformácie očami spoločenských vied, Prečo potrebujeme vedu?, Zmena klímy I. a II. diel, a Dejiny SAV. Všetky sú dostupné bezplatne na stránke SAV – Otvorená akadémia v časti Vysvetľujeme.

 

Text: K. Gáliková

Foto a video: M. Bystriansky