Hosťom košickej vedeckej kaviarne bude Pavol Siman

Pozvánka na košickú vedeckú kaviareň.

Pozvánka na košickú vedeckú kaviareň.

Problematika vnímania a pochopenia vývoja Zeme ako dynamickej planéty a s tým súvisiacich zmien je nesmierne dôležitá hlavne počas súčasnej klimatickej zmeny. Septembrová prednáška a diskusia v rámci košických vedeckých kaviarní prinesie fakty a skúsenosti, ktoré nám pomôžu túto problematiku lepšie pochopiť, odstrániť nánosy neodborných názorov a fám a ukázať možnosti, čo a ako s tým môžeme ako jednotlivci a spoločnosť robiť. Na tému Nepoznaná planéta? Mysleli sme, že jej rozumieme bude v stredu 25. septembra 2024 o 19.00 hod. v košickej Tabačke – malej kinosále prednášať Pavol Siman z Ústavu vied o Zemi SAV, v. v. i.

Pre nás je nesmierne dôležité a podstatné pozerať sa na Zem z pohľadu geologického času ako na dynamickú planétu, ktorá sa od svojho vzniku mnohokrát pomerne často menila. Zem má svoje zákonitosti, pracuje v cykloch a ako aktívne planetárne teleso je poháňané vlastným tepelným gradientom s prejavmi pohybov litosférických dosiek, vulkanizmom, čo zaisťuje kolobeh hmoty, s neustálou látkovou a energetickou výmenou medzi atmosférou, hydrosférou a litosférou. Do tohto vyvíjajúceho sa systému neskôr pribudol sneh a ľad v podobe kryosféry Zeme.

Hoci už pomerne dobre vieme a poznáme, ako tento veľmi zložitý systém pracuje, ako  jednotlivé jeho súčasti do seba zapadajú; my ľudia, sme jej sféry považovali za mimoriadne robustný a ťažko meniaci sa stroj. No, mýlime sa? Predstavme si Zem ako mohutné „puzzle“, všetko do seba zapadá, a ak pohneme jednou čiastkou, tou povestnou kockou domina, rozohráme hru, o ktorej už nevieme, aký bude jej koniec. Hra nie je len o obsahoch CO2, ale o našich zásahoch do nesmierne zložitého, ale fungujúceho systému. Prispeli sme už do rozkolísania všetkých jej premenných?Zasiahli sme už do mnohých procesov, ktoré sa prirodzene vyvíjali státisíce – milióny rokov, užívame si „poklady“ Zeme. Je táto úžasná planéta naša? Na prednáške sa pozrieme sa spoločne na procesy, ktoré nám môžu dať niektoré odpovede.

 

Text: J. Gálik, Neurobiologický ústav BMC SAV, v. v. i.