Profesorka Silvia Pastoreková povedie BMC SAV ďalších päť rokov

Generálna riaditeľka BMC SAV, v. v. i. prof. RNDr. Silvia Pastoreková, DrSc. počas svojej prezentácie v rámci voľby generálnej riaditeľky BMC SAV.

Generálna riaditeľka BMC SAV, v. v. i. prof. RNDr. Silvia Pastoreková, DrSc. pred voľbou predstavila svoju víziu rozvoja organizácie.

Generálnu riaditeľku Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, v. v. i. (BMC SAV) prof. RNDr. Silviu Pastorekovú, DrSc. vo voľbe generálneho riaditeľa / generálnej riaditeľky inštitúcie, ktorá sa konala dňa 30. 9. 2024 v Prednáškovej sále Dionýza Blaškoviča Virologického ústavu BMC SAV a online, potvrdila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov vo funkcii na ďalšie päťročné obdobie od 1. 11. 2024 do 31. 10. 2029. Predsedníctvo SAV následne 10. októbra 2024 schválilo pokračovanie jej mandátu.

Profesorka Silvia Pastoreková predstavila pred voľbou svoju víziu koncepcie a riadenia inštitúcie. Hlavným cieľom je podľa nej zamerať sa na boj proti chorobám a za zdravší životný štýl prostredníctvom zmysluplného výskumu. Zdôraznila, že je potrebné mať odvahu prijať názory zahraničných expertov, dať príležitosť novým talentom a témam a navrhovať ambiciózne projekty.

Za dôležitú súčasť svojej misie považuje posilnenie angažovanosti výskumníkov a výskumníčok BMC SAV v spoločných činnostiach organizácie a podporu ľudského potenciálu.

V budúcnosti upozornila na očakávané interné hodnotenie medzinárodnou vedeckou radou a informovala aj o plánoch na založenie doktorandskej školy, na dobudovanie kritickej infraštruktúry či na reformu hodnotenia výkonu pracovníkov.

Po voľbe profesorka Silvia Pastoreková poďakovala všetkým za účasť a podporu vo výberovom konaní. „Vážim si, že ste si našli čas a vyjadrili svoj názor. Budem pracovať v súlade s predstavenou koncepciou, v spolupráci s ďašími členmi vedenia a aj na základe spätnej väzby od Vás.“

 

 

Profesorka Silvia Pastoreková, generálna riaditeľka BMC SAV, v. v. i., portrét.

Prof. RNDr. Silvia Pastoreková, DrSc.

Pôsobí na Virologickom ústave Slovenskej akadémie vied od roku 1985, v súčasnosti ako riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. a vedúca vedecká pracovníčka v oblasti experimentálnej onkológie a virológie.

Sústredí sa najmä na objasnenie vplyvu nedostatku kyslíka v nádorovom tkanive na vznik a priebeh rakoviny. Je spoluobjaviteľkou génu a proteínu CA9, ktorý je biomarkerom agresívnych nádorov a sľubným terčom protinádorovej liečby.

Je autorkou a spoluautorkou vyše 300 publikácií citovaných viac než 17.000-krát a medzinárodných patentov na diagnostické a terapeutické využitie CA9.

Je laureátkou ESET Science Award v kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku (2022), nositeľkou Ceny SAV za vedecko-výskumnú činnosť (2003), ocenenia Slovenka roka v kategórii Veda a vzdelávanie (2009) a Krištáľového krídla v kategórii Medicína a veda (2005). V roku 2020 jej prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy. V júli 2024 ju zvolili ako prvú zástupkyňu slovenskej vedeckej obce do významnej medzinárodnej organizácie v oblasti vied o živej prírode EMBO, ktorej členmi je alebo bolo takmer sto laureátov Nobelovej ceny.

 

Text: E. Rybárová, BMC SAV, v. v. i.

Foto: E. Rybárová, BMC SAV, v. v. i.; L. Kisková Bohušová