SAVinci kaviareň: Nechce sa vám hýbať? Motivujúci vedecký pohľad na tuk v tele

Plagát k prednáške SAVinci prednáška Jozef Ukropec Nechce sa vám hýbať?

Obezita a nadváha postihujú väčšinu populácie, vrátane detí a sú úzko spojené s chronickými ochoreniami. Pozývame Vás na októbrovú popularizačnú prednášku z cyklu SAVinci kaviareň, na ktorej sa dozviete, prečo je pohyb a metabolická flexibilita kľúčom k prevencii ochorení. Tému predstaví Mgr. Jozef Ukropec, DrSc,. z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. Podujatie sa uskutoční v pondelok 7. októbra 2024 o 19.00 h. v Kácečku na Kamennom námestí v Bratislave.

Metabolická flexibilita rozhoduje o tom, ako naše mitochondrie dokážu využívať dostupné zdroje energie a ako flexibilne vieme tieto zdroje meniť. Pomáha nám udržať rovnováhu medzi príjmom potravy a energetickými potrebami tela počas diétovania, zmeny stravy alebo zvýšenej aktivity. Jozef Ukropec sa vo svojom výskume zameriava na bunkové a molekulové mechanizmy, ktoré umožňujú túto flexibilitu a skúma, ako ich poruchy vedú k chronickým ochoreniam. Jeho snahou je aj hľadanie možnosti, ako metabolickej dysregulácii a ochoreniam, ktoré sú s ňou spojené predchádzať, respektíve ako ovplyvniť trajektóriu ochorenia, zlepšiť jeho priebeh a prognózu. Dôležitým poznatkom je, že metabolickú flexibilitu dokážeme efektívne modulovať (trénovať) zmenou životného štýlu (pohybom a výživou) a znižovať tak riziko cukrovky 2. typu, onkologických, kardiovaskulárnych či neurodegeneratívnych ochorení.

Doktor Ukropec aktívne spolupracuje s viacerými vedcami doma i v zahraničí a všemožne podporuje snahy svojej manželky prof. Ukropcovej preniesť poznatky výskumu účinkov pohybovej aktivity do spoločensky relevantných zmien preventívnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Je spoluautorom popularizačnej publikácie SAV s názvom Obezita.

Vstup je voľný.

Tešíme sa na Vás!

Podujatie na Facebooku.

 

Text: Katarína Gáliková

Grafika: Natália Feriančeková