Nepoznaná planéta? Mysleli sme, že jej rozumieme

Pavol Siman z Ústavu vied o Zemi SAV, v. v. i. počas Vedeckej kaviarne v Košiciach.

Pavol Siman z Ústavu vied o Zemi SAV, v. v. i. počas Vedeckej kaviarne v Košiciach.

Po letných horúčavách sa začala ďalšia séria košických vedeckých kaviarní. Témou septembrovej kaviarne bola naša planéta a jej premeny v čase, a tiež náš vzťah k nej. Tu máme ako ľudstvo veľmi veľký dlh voči našej Zemi. Snívame o cestách a úteku na Mars a iné planéty, len to čo sme mohli a snáď ešte môžeme ochrániť, našu planétu, tak na tom sa nevieme, a často nechceme dohodnúť. Pre maličké malicherné, často majetnícke ciele zanedbávame tú najväčšiu hrozbu, ktorú treba riešiť. Pochopiť zložité súvislosti v dynamike zmien našej Zeme nám prišiel pomôcť RNDr. Pavol Siman, PhD. z Ústavu vied o Zemi SAV, v. v. i. v Bratislave.

Dr. Siman je nielen vedeckým pracovníkom SAV ale je aj členom Predsedníctva SAV. Vďaka svojej profesii geológa a mineralóga mal možnosť precestovať takmer celý svet, spoznať meniace sa podmienky v prírode v priebehu mnohých rokov. Dr. Siman je medzinárodne uznávaný vedec, svoje poznatky analyzuje a publikuje v medzinárodných vedeckých časopisoch. Ale nezostáva zatvorený za dverami laboratória. Tým, že pracuje v tejto pre každého tak dôležitej oblasti sa snaží svoje poznatky a skúsenosti popularizovať a vzdelávať aj verejnosť. Často a rád prednáša, diskutuje na verejných podujatiach, čoho dôkazom je aj jeho účasť v našej kaviarni. Je aktívnym prispievateľom do popularizačného portálu SAV „Otvorená akadémia“, okrem iného je iniciátorom a spoluautorom brožúry o klimatickej zmene, ktorú si môžete (spolu s iným popularizačnými brožúrami SAV) stiahnuť z tohto portálu.

Prednášku a diskusiu v kaviarni najlepšie charakterizujú slová z anotácie prednášky Dr. Simana: „Pre nás je nesmierne dôležité a podstatné pozerať sa na Zem z pohľadu geologického času ako na dynamickú planétu, ktorá sa od svojho vzniku mnohokrát pomerne často menila. Zem má svoje zákonitosti, pracuje v cykloch a ako aktívne planetárne teleso je poháňané vlastným tepelným gradientom s prejavmi pohybov litosférických dosiek, vulkanizmom, čo zaisťuje  kolobeh hmoty, s neustálou látkovou a energetickou výmenou medzi atmosférou, hydrosférou a litosférou. Do tohto vyvíjajúceho sa systému neskôr pribudol sneh a ľad v podobe kryosféry Zeme. Hoci už pomerne dobre vieme a poznáme ako tento veľmi zložitý systém pracuje, ako  jednotlivé jeho súčasti medzi sebou interagujú; my ľudia, sme jej sféry považovali za mimoriadne robustný a ťažko meniaci sa stroj. No, mýlime sa?

Predstavme si Zem ako mohutné „puzzle“, všetko do seba zapadá, a ak pohneme jednou čiastkou, tou povestnou kockou domina, rozohráme hru, o ktorej už nevieme, aký bude jej koniec. Hra nie je len o obsahoch CO2, ale o našich zásahoch do nesmierne zložitého, ale fungujúceho systému. Prispeli sme už do rozkolísania všetkých jej premenných? Zasiahli sme už do mnohých procesov, ktoré sa prirodzene vyvíjali státisíce – milióny rokov, užívame  si „poklady“ Zeme. Je táto úžasná planéta vlastne naša? Pozrime sa spoločne na procesy, ktoré nám môžu dať niektoré odpovede. Čím viac o Zemi vieme, tým nás viac fascinuje.“

A ako ešte zdôraznil Dr. Siman: „Problematika vnímania a pochopenia vývoja Zeme ako dynamickej planéty a s tým súvisiacich zmien je nesmierne dôležitá, hlavne v dobe súčasnej klimatickej zmeny, ktorá sa týka nás všetkých bez rozdielu.“

Kto napriek hrozbe dažďa na kaviareň prišiel, opäť neoľutoval. Záznam prednášky si môžete pozrieť kliknutím na video vložené na konci textu.

 

Text a foto: J. Gálik, Neurobiologický ústav BMC SAV, v. v. i.